På Kungsholmen Västra Gymnasium i Stockholm har lærer Fredrik Persson sat aktiehandel på skoleskemaet som en vigtig del af undervisningen i erhvervsøkonomi.
Det kræver indsigt, tålmodighed og den rette strategi at tjene penge på det stormombruste aktiemarked i øjeblikket.
Den indsigt og viden vil den 33-årige erhvervsøkonomilærer Frederik Persson gerne give sine elever på Kungsholmen Västra Gymnasium i Stockholm.
Han har derfor skabt et målrettet undervisningsforløb i aktiehandel som en del faget erhvervsøkonomi. Målet er ikke at uddanne Sverige næste børsspekulanter, men at åbne elevernes øjne for, hvordan man mere strategisk kan arbejde med sin aktieportefølje – også når markederne går i rødt og det er svært for almindelige privatinvestorer at tjene penge.
– Mit fag handler om at skærpe elevernes interesse for aktiemarkedet og vise dem, at der er nogle muligheder for at tage hånd om deres egen fremtidige økonomi. Jeg ville ønske, at der var nogen, der havde åbnet mine øjne for aktiemarkedet i en ung alder, for der er ingen tvivl om, at eleverne kan skabe et helt andet økonomisk fundament for sig selv, hvis de investerer klogt. De skal vide, at selv små valg, kan få store konsekvenser på lang sigt, siger han.
Opgør med gambling
Et centralt element i Frederik Perssons undervisning er online-platformen Aktiekampen.se (den svenske udgave af aktidysten), hvor klassen over et halvt år dyster om, hvem der kan få deres penge til yngle mest. Pengene er fiktive, mens aktierne og kurserne er ægte.

Platformen er dermed en slags sandkasse, hvor eleverne uden risiko kan arbejde med de strategier, som de lærer i undervisningen.
– Det er et værktøj, der kan være med til at lære eleverne at tage bedre privatøkonomiske beslutninger. Mange unge går til aktiemarkedet som en form for gambling, hvor man jagter den hurtige gevinst. I mit fag lærer eleverne, at aktiemarkedet handler om en langsigtet strategi, og samtidig får de kompetencerne til at lave egentlige aktieanalyser, siger Frederik Persson.
Stigende interesse
Kungsholmen Västra Gymnasium er langt fra alene om at gøre aktiehandel til en del af undervisningen på gymnasieniveau.
Her hos aktiedysten kan vi se aktiehandel sniger sig ind i skoleskemaet på en lang række skoler i hele Norden.

Det er en stigende tendens. Unge – og særligt danske og svenske unge – har en stigende interesse for at blive klogere på aktiehandel, og derfor er det også positivt at se, hvordan skolerne indarbejder det i undervisningen i både grundskolen og på gymnasie niveau.
Aktiekampen.se har over 130.000 brugere i hele Norden. Brugerne er typisk private investorer, der ønsker at styrke deres færdigheder. Men en stigende andel af brugerne kommer direkte fra skolerne.
Læs også:

Syv finske gymnasier sætter nu fokus på økonomisk dannelse
Det smukt beliggende Vasa Gymnasium i Österbotten danner rammen om en særlig tema-uge, når elever fra syv finske gymnasier, fra 7.-11 april, skal lære en masse om privatøkonomi. Og temaet er allerede skudt i gang med en stor dyst på Aktiekampen (den svenske version af Aktiedysten), hvor eleverne lige nu konkurrerer

SDU Business School Days – Når teori møder praksis
Hvert år til “SDU Business School Days“inviteres erhvervslivet indenfor på Syddansk Universitets fem campusser, for at skabe et stærkere bindeled mellem de studerende og virksomhederne. Over to uger får de studerende mulighed for at deltage i en lang række arrangementer, der sætter fokus på læring, netværk og karrieremuligheder. “Business School Days handler

Aktiedysten Arbejder samarbejder Center for Ludomani for at styrke unges forståelse for faldgruber.
De seneste år har budt på en markant øget interesse for investering blandt unge. Ifølge en analyse fra Finans Danmark er det i høj grad inspiration fra venner og familie, der smitter, men også øget omtale på sociale medier og aktiespil som Aktiedysten har haft en betydning for at flere har

Nyt undervisningsværktøj: Forstå regnskaber på en sjov og enkel måde
Det nye værktøj kan bruges på alle gymnasietrin og er også velegnet til folkeskolens ældste klasser, når læreren guider eleven gennem forløbet. Værktøjet er fleksibelt og kan gennemføres som et samlet forløb på 45 minutter eller opdeles i mindre sekvenser, der fokuserer på specifikke læringsmål. I samarbejde med Janni Holleufer, lektor

80 gymnasieelever nørder investering med Frederik
Hvordan kommer man i gang med at investere? Hvad er “bull-marked”, splits, betaværdi og afkast? Det er nogle af spørgsmålene, der har tiltrukket ikke mindre end 80 elever til et nyt kursus på Nærum Gymnasium. Vel at mærke et frivilligt kursus efter skoletid, hvor eleverne nu fordyber sig i investeringens verden.

Porteføljeteori på universitetet
På SDU’s Business School har tredje semester-studerende på HA-uddannelsen i Odense og Slagelse deltaget i en helt ny porteføljedyst, hvor de med et fiktivt beløb på én million kroner skulle skabe det bedste risikojusterede afkast. Samtidig har vores samarbejde med SDU vist, at Aktiedysten kan tilpasses universitetsniveauet og bruges til at